« Back to Glossary Index

Cholesterol to rodzaj tłuszczu (lipidu), który znajduje się we wszystkich komórkach w ciele i przemieszcza się w organizmie we krwi. Organizm potrzebuje cholesterolu do produkcji hormonów, witaminy D i substancji, które pomagają trawić pokarmy. Ludzki organizm sam wytwarza cały potrzebny cholesterol. Jednak można go również dostarczyć wraz z pożywieniem. Znajduje się wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak żółtka jaj, mięso, ser.

Cholesterol całkowity w około 60% składa się z lipoprotein o małej gęstości (LDL), w 30% z lipoprotein o dużej gęstości (HDL), a pozostałe 10% to lipoproteiny o bardzo małej gęstości (VLDL).

Można go podzielić ze względu na jego rodzaj – „dobry” i „zły”.

Lipoproteiny LDL (nazywane „złym” cholesterolem(, transportują cholesterol do komórek organizmu. Odkładają się w wewnętrznych ścianach naczyń krwionośnych, co może prowadzić do uszkodzenia tętnic i zwiększenia ryzyka chorób serca. To właśnie nadmiar cholesterolu LDL jest najgroźniejszy dla organizmu.

Lipoproteiny HDL („dobry”), działają ochronnie i przeciwmiażdżycowo. Dzięki nim komórki tłuszczu są wypłukiwane z naczyń krwionośnych i przesuwane do wątroby, gdzie następuje ich rozpad.

cholesterol
Kategorie: