Fitosterole (inaczej sterole roślinne) to grupa naturalnych związków znajdujących się w błonach komórkowych roślin. Występują w częściach roślin, które są bogate w tłuszcze, np. w pestkach słonecznika.
Fitosterole są strukturalnie podobne do cholesterolu w ludzkim organizmie. Kiedy są spożywane, konkurują z cholesterolem o wchłanianie w przewodzie pokarmowym. W rezultacie wchłanianie cholesterolu jest zablokowane, a jego poziom we krwi obniżony.
Włączenie fitosteroli do codziennego żywienia to przede wszystkim dobry sposób na dbanie o zdrowie serca. Badania wykazały, że spożywanie zalecanej ilości obniża całkowity cholesterol nawet o 10%, natomiast LDL lub „zły” cholesterol nawet o 14%
Źródła fitosteroli:
- oleje roślinne
- ziarna sezamu
- pestki słonecznika
- orzechy włoskie, ziemne, laskowe i migdały
- kiełki pszenicy
- nasiona roślin strączkowych