« Back to Glossary Index

Fitosterole (inaczej sterole roślinne) to grupa naturalnych związków znajdujących się w błonach komórkowych roślin.  Występują w częściach roślin, które są bogate w tłuszcze, np. w pestkach słonecznika.

Fitosterole są strukturalnie podobne do cholesterolu w ludzkim organizmie. Kiedy są spożywane, konkurują z cholesterolem o wchłanianie w przewodzie pokarmowym. W rezultacie wchłanianie cholesterolu jest zablokowane, a jego poziom we krwi obniżony.

Włączenie fitosteroli do codziennego żywienia to przede wszystkim dobry sposób na dbanie o zdrowie serca. Badania wykazały, że spożywanie zalecanej ilości obniża całkowity cholesterol nawet o 10%, natomiast LDL lub „zły” cholesterol nawet o 14%

Źródła fitosteroli:

  • oleje roślinne
  • ziarna sezamu
  • pestki słonecznika
  • orzechy włoskie, ziemne, laskowe i migdały
  • kiełki pszenicy
  • nasiona roślin strączkowych
Fitosterole
Budowa fitosteroli

Kategorie: