« Back to Glossary Index

O.R.A.C to skrót od Oxygen Radical Absorbance Capacity, czyli metody pomiaru zdolności antyoksydacyjnej żywności i innych substancji chemicznych.  

Metodę O.R.A.C opracowali w 1993 roku naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Starzenia się (NIH). Używano jej do pomiaru zdolności przeciwutleniających różnych produktów spożywczych. Dokładna zależność między wartością ORAC żywności, a korzyściami zdrowotnymi z jej stosowania nie została w pełni ustalona. Uważa się jednak, że żywność z wyższymi wynikami ORAC ma większą zdolność antyoksydacyjną i skuteczniej neutralizuje szkodliwe wolne rodniki

Nie istnieje oficjalne dzienne zalecane spożycia jednostek ORAC, jednak różni badacze sugerują, że optymalne spożycie wynosi 3000-5000 jednostek ORAC dziennie 

Wartości ORAC opierają się na 100 gramach każdego pokarmu lub zioła, więc musisz pamiętać, że chociaż łatwo jest zjeść 100 gram jagód czy truskawek, o tyle nie jest tak łatwo spożywać taką samą ilość produktów w formie oregano lub innych przypraw. 

Kategorie: