Polisacharydy, inaczej zwane wielocukrami, zbudowane są ze sporej ilości powiązanych ze sobą cukrów prostych. W przeciwieństwie do nich nie są jednak słodkie. Dzięki swojej budowie nie rozpuszczają się w wodzie. Pomimo tego, że polisacharydy należą do tej samej grupy związków, to w zależności od swojej budowy pełnią różne funkcje w żywych organizmach.
Polisacharydy ze względu na swoje właściwości znajdują szerokie zastosowanie w wielu dziedzinach życia, od artykułów spożywczych po leki i substancje o aktywności biologicznej.
Do najbardziej znanych polisacharydów należą:
- celuloza
- chityna
- dekstran
- glikogen
- inulina
- heparyna
- kwas hialuronowy
Warto przyjrzeć się przede wszystkim chitynie, która jest drugim najczęściej występującym polisacharydem w przyrodzie. W zależności od pochodzenia występuje jako alfa, beta i gamma. Pełni funkcję budulcową, występuje na ścianach komórkowych grzybów oraz oskórku (szkielecie lub skórze) wielu zwierząt bezkręgowych. Chityna wpływa na regenerację i rozrost komórek nerwowych, wyrównuje poziom cholesterolu, ochrania naszą skórę oraz posiada właściwości antybakteryjne.