Wolne rodniki są reaktywnymi formami tlenu, które powstają w organizmie człowieka podczas przebiegu reakcji metabolicznych. Cząsteczki te pełnią w organizmie pożyteczne funkcje, jednak występując w nadmiarze wpływają negatywnie na ludzkie ciało. Przyczyniają się przede wszystkim do zwiększenia stanów zapalnych, rozwoju niektórych chorób (miażdżyca, Alzheimer, nowotwory), uszkadzają włókna kolagenowe i przyspieszają starzenie się skóry. Na ilość wolnych rodników ma wpływ nasz sposób odżywiania, stosowanie używek, promieniowanie UV, stres, krótki sen. Substancjami, które zmniejszają lub zapobiegają powstawaniu wolnych rodników są antyoksydanty.
Enoki – opinie, działanie i najlepsze zastosowanie
Grzyby enoki kiedyś znane tylko jako grzyby lecznicze, dziś są spożywane na niemal całym świecie. Używane od wieków w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Według źródeł historycznych były uprawiane już ok 900 roku.